• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Duyurular
Takvim
SAMSUN ENGELLİLER FEDERASYONU (SAMEF) BASIN AÇIKLAMASI

Konu: Evde Bakım Yardımı Yönetmeliğindeki Değişiklikler ve Engelli Bireylerin Mağduriyeti

Bugün Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Evde Bakım Yardımı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", engelli bireylerin ve ailelerinin yaşamını kolaylaştırmak yerine, maalesef ciddi mağduriyetler yaratacak düzenlemeler içermektedir.

Samsun Engelliler Federasyonu (SAMEF) olarak, bu değişikliklerin sosyal devlet ilkesine, engelli haklarına ve insan onuruna aykırı sonuçlar doğuracağı yönündeki kaygılarımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Yönetmelikteki Temel Riskler ve Eleştirilerimiz

Yapılan düzenleme ile

birlikte karşı karşıya kaldığımız riskleri şu 5 ana başlıkta özetleyebiliriz:

Keyfi Değerlendirme Riski: Bakıma muhtaçlık tespiti, daha sübjektif ve yoruma açık "heyet değerlendirmelerine" bırakılmıştır. Bu durum, benzer durumdaki bireyler arasında eşitsizliğe yol açacaktır.

Gelir Hesaplamasında Adaletsizlik: Araç, kira ve mal varlığı gibi, fiilen gelir getirmeyen unsurların hane gelirine dahil edilmesi, yoksulluk sınırındaki birçok aileyi yardım dışı bırakacaktır.

Aile İçi Dayanışmanın Cezalandırılması: Bakım veren ile engelli bireyin aynı anda yardım alamaması, engellilerin birbirine destek olduğu aile yapısını yok saymaktadır.

Engelliliğin Değişken Doğasının Göz Ardı Edilmesi: Günlük yaşamın "büyük ölçüde" yapabildiği kanaatiyle yardımın kesilmesi, engelliliğin sürekliliğini ve dönemsel değişimlerini dikkate almayan hatalı bir yaklaşımdır.

Ekonomik Kıskaç (Yersiz Ödeme Tahsili): Geçmişe dönük ödemelerin faiziyle geri istenmesi, zaten kırılgan olan aile ekonomilerini tamamen çökertecektir.

"Evde bakım yardımı bir 'lütuf' değil; engelli bireylerin bağımsız ve onurlu bir yaşam sürebilmeleri için tanımlanmış temel bir sosyal haktır."

 

Taleplerimiz ve Kararlılığımız

Samsun Engelliler Federasyonu olarak yetkililere sesleniyoruz:

Katılımcılık: Engelli örgütlerinin, uzmanların ve bakım verenlerin görüşü alınmadan yapılan bu değişiklikleri kabul etmiyoruz.

Hak Kayıplarının Durdurulması: Kazanılmış hakları geriye götüren bu düzenlemeler ivedilikle yeniden değerlendirilmelidir.

Güvence Odaklı Sistem: Sistem, engellileri denetim korkusuyla değil, sosyal güvenceyle yaşatacak bir yapıya kavuşturulmalıdır.

Engelli bireylerin haklarını savunmak ve bu yanlış kararlardan dönülmesi için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.

SAMSUN ENGELLİLER FEDERASYONU (SAMEF)

  
139 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam19
Toplam Ziyaret6263
Saat
Hava Durumu